Cumartesi, Eylül 14, 2024
Ana SayfaAnne BebekBoğmaca Nedir, Neden Olur?

Boğmaca Nedir, Neden Olur?

Boğmaca, üst solunum yollarında oluşan bir çeşit hastalık türü olarak bilinmektedir. Boğmaca oluşumu görülen bireylerde, akciğerlerin ve hava yollarının bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ile sarıldığı görülmektedir. Önceleri önemli bir enfeksiyon hastalığı olarak görülen boğmaca, geliştirilen aşılar ile birlikte günümüzdeki etkinliğini azaltmış bulunmaktadır.

Boğmaca Hastalığı Nedir?

Boğmaca, üst solunum yollarında oluşan bakteri kaynaklı bir enfeksiyondur. Boğmacanın ortaya çıkışı çoğunlukla boğulmaya benzer bir nefes alışın ardından gelen öksürükler ile görülmektedir. Boğmaca daha çok çocukluk çağında görülen bir enfeksiyon çeşidi olarak bilinmektedir. Hastalığa karşı aşı gelişmelerinin tamamlanmasından önce boğmaca ciddi bir hastalık türü olarak bilinmekteydi. Günümüzde ise hastalığın etkilediği kişiler bağışıklığı çok zayıf olan ya da aşıları tamamlanmamış olan kişilerdir.

Boğmaca enfeksiyonun yayılımı hastalığı taşıyan kişilerin hapşırması ya da öksürmesi ile yakın temasta oldukları kişilere tükürük bulaştırması sonucunda oluşmaktadır. Boğmacanın tedavisi kısa süre içerisinde tamamlandığı taktirde genellikle kişilerde uzun vadeli sorunlara yol açmadığı bilinmektedir. Fakat tedavi sürecinin aksaması sonucunda kişilerde vücudun çeşitli organlarında kalıcı hasarlar oluşabilmektedir.

Boğmaca Hastalığı Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Boğmaca hastalığına neden olan durumlar arasında ilk sırada bulaşıcı bir virüs çeşidi olması gösterilmektedir. Boğmaca virüsü ile enfekte olan kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşması sırasında yakın temasta olan kişilere hastalığı bulaştırdığı bilinmektedir.

Boğmaca belirtileri ise öncelikli olarak soğuk algınlığı ile yakın belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler daha çok burun akıntısı, gözlerin kızarık olması ve kaşınması, hafif ateş görülmesi ve boğazda ağrı oluşumu olarak ortaya çıkabilmektedir. Boğmaca enfeksiyonuna yakalan kişilerde yaklaşık bir haftalık sürecin geçmesinin ardından öksürük nöbetleri görülebilmektedir.

Boğmacanın ileri evrelerinde görülen belirtiler ise; nefes darlığı çekilmesi, öksürük nöbetleri oluşumu, solunum sırasında boğulmaya benzer bir ses oluşumunun görülmesi, solunumun durması, yüzün kızarık olması, halsizlik, mide bulantısı ve ishal şeklinde sıralanabilmektedirler.

Boğmaca aşısı olan kişilerde ve gençlerde hastalığın belirtileri daha hafif görülmektedir. Fakat boğmaca aşısı olmamış ve hastalığa ileriki yaşlarda yakalanmış olan kişilerde çok daha ağır belirtiler görülebilmektedir. Bu anlamda hastalığın tedavi süreci de bu etkenlere bağlı olarak belirlenmektedir.

Boğmaca Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğmaca belirtilerinden olan; öksürük nöbetleri, yüzün belirli bölümlerinde morarmalar, solunumda duraklamaların yaşanması gibi durumlarda mutlaka en kısa sürede bir uzmana gidilmesi gerekmektedir. Bu belirtilerin yaşanmadığı, hastalığın daha hafif seyrettiği ve erken teşhis edildiği durumlarda genellikle antibiyotik tedavisine başvurulduğu görülmektedir.

Hastalığın geç fark edilmesi durumunda ise antibiyotik tedavilerinin işe yaramadığı görülmektedir. Bu durumda başvurulan tedavi yöntemleri arasında daha çok belirtilerin azaltılması için bazı yöntemlere başvurulduğu görülmektedir. Bu yöntemler arasında öksürük nöbetlerinin kesilmesi için ilaç verilmesi, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaç tedavileri yer almaktadır. Boğmaca tedavisi, hastalığa yakalanan kişilerin yaşlarına, bağışıklık sistemlerine ve hastalığın ilerleme durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments