
Rekabet Kurumu, 4 Kasım 2026 tarihli haberinde Kuzey Marmara Otoyolu’nda şarj hizmetinin otoyol işletmecisiyle aynı ekonomik gruptaki iki markayla sınırlı olduğunu tespit ettiğini, işletmecinin sunduğu taahhütlerin kabul edildiğini ve İstanbul-İzmir Otoyolu’nda şarj markalarının Haziran 2024’teki 6’dan Ekim 2026’da 16’ya çıktığını duyurdu.
Künye
| Yayıncı | Rekabet Kurumu (haber.rekabet.gov.tr) |
|---|---|
| Haber tarihi | 4 Kasım 2026 |
| Haber başlığı | Otoyollarda şarj seçeneği arttı |
| Otoyollar | Kuzey Marmara Otoyolu ve İstanbul-İzmir Otoyolu |
| İstanbul-İzmir rakamları | Haziran 2024: 6 marka, 90 soket; Ekim 2026: 16 marka, 750 soket |
| Taahhüt raporlaması | 3 yıl boyunca 6 ayda bir Kurum’a bilgi |
| Ücret bilgisi | Haberde yok |
İstanbul-İzmir Otoyolu’nda Ne Oldu?
Haberde İstanbul-İzmir Otoyolu’nda yaklaşık dört yıl boyunca tek bir markanın faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Haziran 2024’te 6 marka ve 90 şarj soketi bulunurken, Ekim 2026 itibarıyla 16 marka ve 750 soket olduğu yazılıyor. Haber başlığı bu artışı “8 kattan fazla” olarak özetliyor. Haber, artışı bu otoyola ilişkin Rekabet Kurulu kararının ardından gerçekleşen bir gelişme olarak sunuyor. Bu rakamlar yalnızca İstanbul-İzmir Otoyolu’na aittir, Kuzey Marmara için geçerli değildir.
Kuzey Marmara Otoyolu’ndaki Tespit
Kurum, Kuzey Marmara Otoyolu’nda şarj hizmetinin yalnızca otoyol işletmecisiyle aynı ekonomik gruptaki iki markayla sınırlı olduğunu, bunun rakiplerin dışlanmış olabileceği endişesi doğurduğunu belirtiyor. Markaların ve şirketlerin adları haberde verilmiyor.
Kabul Edilen Taahhütler
Haberde sayılan taahhütler şunlar: belirli şarj şirketlerine özel faaliyet hakkı tanıyan anlaşmalar yapılmayacak; yeni ve mevcut işletmecilere giriş bedeli, depozito ve gelir paylaşımında eşit koşullar uygulanacak; yeni işletmeciler için başvuru ve davet süreçleri en geç iki ayda hazırlanacak ve değerlendirmeler dört ay içinde tamamlanacak. Otoyol işletmecisi ayrıca Kurum’a üç yıl boyunca altı ayda bir bilgi verecek.
Kurum, bu adımlarla otoyollarda şarj alternatiflerinin artacağını ve tüketicilerin artan rekabetten yararlanacağını öngörüyor. Bu bir öngörüdür; taahhütlerde şarj ücretlerine ilişkin bir hüküm sayılmıyor, bu nedenle fiyat etkisi hakkında bir şey söylenemez.
Şarj hizmetlerine ilişkin resmî istatistikler için EPDK şarj hizmeti istatistikleri sayfamıza bakabilirsiniz.
Bu Sayfada Ne Yok?
- Şarj markalarının ve şirketlerin adları: haberde yok.
- Şarj ücretlerinin düşeceğine dair bir taahhüt: yok; fiyat etkisi yazılmadı.
- Giriş bedeli, depozito ve gelir paylaşımı tutarları: haberde yok.
- Kurul toplantı tarihi, karar tarihi ve dosya numarası: haberde yok.
- Kuzey Marmara Otoyolu’ndaki toplam soket sayısı: haberde yok.
- Taahhüde aykırılık halinde öngörülen yaptırımlar: haberde yok.
- Kuzey Marmara için ayrı bir Kurul kararı mı verildiği: haber bunu ayırmıyor, yalnızca taahhütlerin kabul edildiğini söylüyor.
Sık Sorulan Sorular
Rekabet Kurumu ne karar verdi?
Haberde, Kuzey Marmara Otoyolu işletmecisinin sunduğu taahhütlerin kabul edildiği belirtiliyor.
Neden inceleme yapıldı?
Kuzey Marmara Otoyolu’nda şarj hizmeti yalnızca işletmeciyle aynı ekonomik gruptaki iki markayla sınırlıydı; rakiplerin dışlanmış olabileceği endişesi vardı.
Şarj ücretleri düşecek mi?
Haberde ücretlere ilişkin bir taahhüt sayılmıyor; bu soruya yanıt verilemez.
6 markadan 16 markaya çıkış hangi otoyolda?
İstanbul-İzmir Otoyolu’nda; Haziran 2024’te 6 marka ve 90 soket, Ekim 2026’da 16 marka ve 750 soket.
İşletmeci ne kadar süre rapor verecek?
Üç yıl boyunca altı ayda bir Kurum’a bilgi verecek.
Yeni işletmeciler ne zaman başvurabilir?
Başvuru ve davet süreçlerinin en geç iki ayda hazırlanacağı söyleniyor; tarih verilmiyor.
Kaynak ve kapsam: Bilgiler Rekabet Kurumu’nun 4 Kasım 2026 tarihli haberinden okunmuştur: haber.rekabet.gov.tr. Marka adları, ücretler, karar numarası ve yaptırımlar kaynakta bulunmadığından yazılmamıştır. Veri tarihi: 8 Kasım 2026.





Yorumlar (0)
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın.