
Ara dinlenme ücretli mi?
Kural olarak değil. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 68. maddesinin son fıkrası açık: “Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.” Bunun iki sonucu var — süre ücrete esas alınmaz ve haftalık 45 saatin hesabına girmez. Bu, konunun en çok yanlış bilinen tarafı; mola çoğu kişi tarafından çalışma saatinin içinde sanılıyor.
Pratik karşılığı şu: 08.00-17.00 arası işyerinde bulunan ve bir saat ara dinlenme kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi dokuz değil sekiz saattir.
Süreler kaç dakika?
Kanun çalışma süresine göre kademe kuruyor:
| Günlük çalışma süresi | Ara dinlenme |
|---|---|
| 4 saat ve daha kısa | 15 dakika |
| 4 saatten fazla, 7,5 saate kadar (7,5 dahil) | Yarım saat |
| 7,5 saatten fazla | 1 saat |
Maddenin ifadesi “Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir” biçiminde. Yani bunlar taban değerler; sözleşmeyle artırılabilir, azaltılamaz.
Mola bölünebilir mi?
Kural aralıksız kullandırmak. Ancak kanun bir esneklik tanıyor: iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmelerle aralı kullandırılabilir. Bu dört ölçütün dışında keyfî bölme kanuna dayanmaz.
Herkes aynı saatte mi mola kullanır?
Şart değil. Madde, dinlenmelerin bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabileceğini belirtir. Kesintisiz hizmet veren işyerlerinde dönüşümlü mola bu hükme dayanır.
Uzun çalışmalarda ne olur?
Kanun 7,5 saatin üzerindeki her süre için tek bir basamak tanımlıyor: bir saat. Daha uzun günler için kanunda ek bir kademe yok.
Editör notu: On bir saati aşan fiilî çalışmalarda uygulamada bir buçuk saatlik ara dinlenme kabul edildiğine dair yerleşik yargı kararları bulunduğu söyleniyor; bu kabul kanun metninde yer almıyor ve bu sayfada karar künyesi doğrulanmadığı için aktarılmadı.
Aykırı davranmanın yaptırımı
Ara dinlenme hükmüne aykırılık 4857 sayılı Kanun'un 104. maddesi uyarınca idari para cezasına bağlanmıştır. Ceza tutarları her yıl yeniden değerleme oranıyla güncellendiği için burada rakam verilmedi.
Bu Sayfada Ne Yok?
- İdari para cezasının güncel tutarı yok. Tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla değişir.
- On bir saati aşan çalışmalarda uygulanan bir buçuk saatlik kabul yazılmadı; kanun metninde yok ve karar künyesi doğrulanmadı.
- Hukuki tavsiye yok. Somut bir uyuşmazlık için avukata veya çalışma müfettişliğine başvurulmalıdır.
- Kamu görevlileri için mola düzenlemesi yok; sayfa 4857 sayılı Kanun'a tabi işçileri anlatıyor.
- Emzirme izni ve mazeret izinleri yok; bunlar ayrı maddelerde düzenlenir.
- Sektörlere özgü toplu iş sözleşmesi uygulamaları yok.
- Ara dinlenmenin ücretli sayıldığı sözleşme örnekleri yok; sayfa kanunun kuralını veriyor.
Sık Sorulan Sorular
Yemek molası çalışma saatine dahil mi?
Kanuna göre değil. 4857 m.68'in son fıkrası ara dinlenmelerin çalışma süresinden sayılmayacağını belirtir.
Sekiz saat çalışan işçinin molası kaç dakika?
Günlük çalışma 7,5 saatten fazla olduğu için en az bir saat.
Molayı ikiye bölebilir mi işveren?
Kural aralıksız kullandırmaktır. İklim, mevsim, yerel gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmelerle aralı kullandırılabilir.
Ara dinlenme süresi artırılabilir mi?
Artırılabilir. Kanun bu süreleri “en az” olarak belirler; sözleşmeyle yükseltilebilir, düşürülemez.
Bütün işçiler aynı saatte mola kullanmak zorunda mı?
Değil. Madde, dinlenmelerin aynı veya değişik saatlerde kullandırılabileceğini öngörür.
Mola kullanmayan işçi bu süreyi ücret olarak isteyebilir mi?
Ara dinlenme çalışma süresinden sayılmadığı için bu, fiilen çalışılıp çalışılmadığının ispatına bağlı bir uyuşmazlık konusudur. Somut durumda hukuki değerlendirme gerekir.
Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu m.68 ve m.104 (mevzuat.gov.tr). Son kontrol: 6 Kasım 2026.






Yorumlar (0)
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın.