Reklam
Gerekli Bilgiler

Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Askerlikte geçen süre 5510 sayılı Kanun'un 41. maddesine göre borçlanılabilir. Başvuru şartı, tutarın hesabı, ödeme süresi ve emeklilik tarihine etkisi.

Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması, er veya erbaş olarak silah altında ya da yedek subay veya yedek astsubay okulunda geçen sürelerin prim ödenerek sigortalılık süresine eklenmesidir. Dayanak, 5510 sayılı Kanun'un 41/1-(b) maddesidir; "yedek astsubay" ibaresi 7179 sayılı Kanun'la eklenmiştir.

Kim Başvurabilir?

Sigortalılar veya hak sahipleri başvurabilir. Kanunun 41. maddesinin son fıkrası, borçlanma için yazılı talep şartı getirir; talep olmadan Kurum kendiliğinden borçlanma yapmaz.

Borçlanma Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Tutar, talep tarihinde 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında kişinin kendisinin belirleyeceği günlük kazanç üzerinden hesaplanır. Uygulanacak oran, (a) bendi dışındaki borçlanmalar için yüzde 45'tir.

Bu oran daha önce yüzde 32 idi; 4 Aralık 2025 tarihli 7566 sayılı Kanun'un 21. maddesiyle yüzde 45'e çıkarılmıştır. İnternette yer alan yüzde 32'li hesaplamalar askerlik borçlanması için artık geçerli değildir; yüzde 32 yalnızca 41/1-(a) bendindeki doğum borçlanmasında uygulanır.

UnsurDeğerDayanak
Oran%45m.41 son fıkra (7566 s. K. m.21)
Kazanç aralığıPrime esas günlük kazanç alt-üst sınırım.82
Kazancı belirleyenSigortalının kendisim.41 son fıkra
Ödeme süresiTebliğden itibaren 1 aym.41/1, m.41/2

Ödeme Süresi ve Sonuçları

Borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmelidir. Bir ay içinde ödenmezse yeni başvuru şartı aranır ve primi ödenmeyen süre hizmetten sayılmaz (m.41/1 ve m.41/2). Bu nedenle borçlanma talebi, ödeme planı düşünülerek yapılmalıdır.

Hangi Sigortalılık Statüsü Sayılır?

Borçlanılan süre, borçlandığı tarihteki 4. maddenin ilgili bendine göre değerlendirilir (m.41/4-a). Yani borçlanma yapıldığı sırada 4/a kapsamında sigortalı olan kişi için süre 4/a, 4/b kapsamında olan için 4/b sayılır. Statüler arasındaki fark için SGK 4/a, 4/b ve 4/c farkı sayfasına bakabilirsiniz.

Sigortalılık Başlangıcına Etkisi

Borçlanma yalnızca prim günü eklemez. Sigortalılık başlangıcından önceki bir süre borçlanılırsa, sigortalılığın başlangıç tarihi borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür (m.41/3). Emeklilik şartları sigortalılık başlangıç tarihine bağlı kademelere göre belirlendiği için bu hüküm, borçlanmanın en önemli sonucudur.

Doğum borçlanması için doğum borçlanması şartları, bedelli askerlik için bedelli askerlik 2026 bedeli ve şartları sayfalarına bakabilirsiniz.

Bu Sayfada Ne Yok?

  • Hukuki danışmanlık: bu sayfa mevzuat hükümlerini aktarır, somut olayınıza ilişkin görüş vermez.
  • Kişiye özel hesaplama: tutarlar prim gün sayınıza, kazancınıza ve sigortalılık statünüze göre değişir.
  • Gelecek yıl tutarları: yıla bağlı tutarlar yeniden değerleme ve kurul kararlarıyla belirlenir, bu sayfada tahmin yazılmaz.
  • Dilekçe veya başvuru formu örneği.
  • Başvurunuzun kabul edilip edilmeyeceğine dair değerlendirme.
  • Hangi kurum, banka veya şirketin tercih edilmesi gerektiğine dair yönlendirme.
  • Mahkeme kararı yorumu: bu sayfada yargı kararları yorumlanmaz, yalnızca yürürlükteki mevzuat aktarılır.
  • Vergi veya prim yükünü azaltma yöntemi.

Sık Sorulan Sorular

Askerlik borçlanması oranı kaç?

Yüzde 45. Oran 7566 sayılı Kanun'un 21. maddesiyle yüzde 32'den yükseltilmiştir.

Hangi süreler borçlanılabilir?

Er veya erbaş olarak silah altında ya da yedek subay veya yedek astsubay okulunda geçen süreler (m.41/1-b).

Borç kaç günde ödenir?

Tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde. Ödenmezse yeni başvuru gerekir ve süre hizmetten sayılmaz.

Borçlanma emeklilik tarihini öne çeker mi?

Sigortalılık başlangıcından önceki süre borçlanılırsa başlangıç tarihi borçlanılan gün kadar geriye götürülür (m.41/3). Sonuç kişinin kademesine göre değişir.

Tutarı ben mi belirliyorum?

Prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırı arasında kalmak kaydıyla günlük kazancı sigortalı kendisi belirler (m.41 son fıkra).

Başvuru için dilekçe şart mı?

Evet. Kanun yazılı talep şartı getirir; Kurum kendiliğinden borçlanma yapmaz.

Kaynak: Mevzuat Bilgi Sistemi, 5510 sayılı Kanun m.41 — https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5510.pdf (erişim 1 Kasım 2026)

Yorumlar (0)

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yap