Perşembe, Temmuz 25, 2024
Ana SayfaSağlıkÇay Ağacı Yağı Nedir, Çay Ağacı Faydaları Neler?

Çay Ağacı Yağı Nedir, Çay Ağacı Faydaları Neler?

Çay ağacı yağı özellikle rahatlatıcı yapısı ile öne çıkan hem cilt hem de solunum yolları için faydalı bir yağdır. Antiseptik özellikler gösterdiği için alternatif tıp yöntemleri arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çay Ağacı Yağı Nedir?

Çay ağacı yağı melaeuca alternifolia isimli Avustralya’da yetişen bitkiden elde edilen bir yağdır. Çay ağacı yağı, çay ile ilgili değildir. Sadece bu bitkinin yapraklarının çay yapımında kullanıyor olmasından dolayı bu ismi almaktadır. Özellikle şifalı etkileri bakımından çok çeşitli şifa yöntemleri için kullanılmıştır. Ayrıca günümüzde kozmetik açıdan da pek çok nemlendirici ürün içinde bulunmaktadır.

Çay ağacı yağı özellikleri pek çok açıdan kendisini göstermektedir. Son yıllarda özellikle alternatif ve tamamlayıcı tedavi uygulamaları kapsamında popüler hale gelmiştir. Pek çok kozmetik ürün içinde de çay ağacı yağı bulunmaktadır.

Çay ağacı yağının içinde buluna  maddeler bakterilerin hücre duvarına zarar vererek ortadan kalkmasını sağlayabilir. Bu durum antimikrobiyal aktivitesinin nasıl kullanılacağına yönelik çalışmaların da devam etmesini sağlamaktadır.

İltihaplanma üzerine de baskılayıcı etki gösteren çay yağı, bu sayede iltihapların oluşumunu da engeller. Çay ağacı yağı aynı zamanda pek çok mantar türüne karşı da etkili bir doğal yağ olma özelliği taşımaktadır. Çay ağacı yağının kimyasal içeriğindeki büyük bir kısım terpenoid sınıfında olan ve antiseptik özellikler gösteren maddelerden oluşmaktadır. Terpinen 4 bu maddeler arasında yoğun olarak kullanılan bir bileşik olmaktadır. Mantara karşı etkili olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin işlevlerinde de düzenleyici etki gösterir ve yabancı mikroorganizmalara karşı da mücadele verilmesinde etkili olur.

Çay Ağacı Yağının Faydaları Neler?

Çay ağacı yağı faydaları açısından pek çok alanda kendisini göstermektedir. Genelde bu yağlar yüzde yüz saf haldedir. Cilt üzerine kullanılacak olan uygulamalarda ise en fazla yüzde 50 saflığa sahip olan ürünlerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Çay ağacı yağının pek çok faydası ve kullanım alanı bulunmaktadır;

  • El dezenfektanı; doğal el dezenfektanı yapımında kullanılabilir. Hastalık oluşturacak potansiyele sahip olan mikroorganizmalara karşı etkilidir. Aynı zamanda böcek kovucu olarak da kullanılabilir.
  • Doğal deodorant; antibakteriyel etkisi ile koltuk altında kullanıma uygundur. Bu sayede koltuk altında meydana gelen terlemeye karşı etkili bir tedavi sunar. Ter kokusuz bir salgıdır ancak ter bezlerinin salgısı ile cilt üzerindeki bakterilerin birleşimi teri kokulu hale getirir. Bu yüzden çay ağacı yağı cilt üzerindeki bakterilerin önlenmesini sağlar.
  • Küçük kesiklere tedavi; çay ağacı yağı ile küçük kesiklere karşı temizleme işlemi yapabilirsiniz. Bu türden küçük kesiklerdeki mikropların ölmesi için yaraya çok az çay ağacı yağı sürebilirsiniz.
  • Akne ile mücadele; akne ile mücadele etmek için topikal bir ajan olarak kullanıma uygundur. Akne sayısında ve lezyonların seyri açısından çay ağacı yağı üzerine yapılan araştırmalar etkili olduğunu göstermektedir.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments