Regl öncesi gerginlik, kadınların büyük bir çoğunluğunda görülebilen bir durum olarak bilinmektedir. Bu durumun temel nedeni olarak hormon düzeylerinde yaşanan değişiklikler gösterilmekte olup bu durum sonucunda görülen belirtilerin çoğunlukla günlük yaşantıyı etkilemeyecek biçimde ortaya çıktığı görülmektedir. Regl öncesi gerginlik sendromunda görülen belirtilerin ciddi şikayetler olarak ortaya çıkması durumunda ise bu konu ile ilgili bazı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Regl Öncesi Gerginlik Sendromu Nedir?
Regl öncesi gerginlik sendromu, kadınlarda adet kanamasının yaklaşmaya başladığı günlerde ortaya çıkan belirtilere verilen bir isimdir. Adet kanaması yaşayan kadınların yaklaşık olarak %75’inde bu belirtilerin gözlemlendiği bilinmektedir.
Regl öncesi gerginlik sendromu, çoğu kişide günlük yaşantının etkilenmeyeceği şekilde belirtiler ortaya çıkarmaktadır. Fakat bazı durumlarda çok ciddi şekilde ortaya çıkabildiği görülmektedir. Bu konu hakkında yapılmış olan çalışmalarda görülen belirtilerin kültürlere göre de değişebildiği ortaya koyulmaktadır.
Regl Öncesi Gerginlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Regl öncesi gerginlik sendromu belirtileri içerisinde hem fiziksel hem de duygusal belirtilerin yer aldığı görülmektedir. Fiziksel belirtilerin en belirgin olanların; memelerde hassasiyet ve şişkinlik, geçici olarak az miktarda kilo artışı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda sindirim sisteminde bozukluklar görülmesi, karın ağrısı, baş ağrısı, eklem ve sırt ağrıları, denge bozuklukları, çarpıntı, diş eti kanamaları, uyku düzeninin bozulması ve halsizlik de regl öncesi gerginlik sendromunun fiziksel belirtileri arasında yer almaktadır.
Regl öncesinde görülen gerginlik sendromunun duygusal belirtileri ise daha çok duygu değişimleri olarak bilinmektedir. Bu anlamda aşırı sinirlilik, duygusallık, depresyon, endişe gibi pek çok duygusal değişimin ortaya çıktığı görülebilmektedir. Çok nadir olarak da olsa bazı durumlarda hafıza kaybının da görülebildiği bilinmektedir. Aynı zamanda konsantrasyon bozukluğu da regl öncesi gerginlik sendromu belirtileri arasında yer almaktadır.
Regl Öncesi Gerginlik Sendromu Nasıl Önlenir?
Regl öncesi gerginlik sendromunun bilinen en belirgin nedeni, hormon değişimleridir. Regl öncesinde hormon düzeylerinin normalden farklı olarak değişmesi, stres hormonlarının değerinin artması regl öncesinde görülen gerginlik sendromunun artmasına sebep olmaktadır. Regl öncesi gerginlik sendromu, her kadında aynı oranda ortaya çıkmamaktadır. Bu durumun sebeplerinden biri, öncesinde var olan bazı hastalıklardır. Bu anlamda migren, diyabet gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilerde regl öncesi sendromun daha şiddetli yaşandığı görülmektedir.
Regl öncesinde gerginlik geçirme durumunun önüne geçilmesi ve tedavi edilmesi için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında; yemek yeme rutinini sıklaştırma ve porsiyonları azaltma, düzenli olarak egzersiz yapılması, günlük alınması gereken kalsiyum ve magnezyum miktarının takip edilmesi, A, E ve B6 vitaminlerinin gerekli miktarlarda alınması yer almaktadır. Regl öncesi sendromunun başka rahatsızlıklar sebebiyle daha şiddetli görülmesi durumunda ise, öncelikle o rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda tedavi sürecinde içerisindeki bazı durumlarda; antidepresan ilaçları, hormon ilaçları gibi yöntemlerin de yer alabildiği görülmektedir.