Bebeklerde bağışıklık sistemi, bebeklerin yetişkinlere oranla enfeksiyonlardan çok daha fazla etkilenmeleri nedeni ile büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda bebeklerin var olan bağışıklık sistemlerinin bozulması ve daha da güçlenmesi için bazı yöntemlere başvurulmaktadır. Bu yöntemler arasında bebek bakımı sırasında yapılması gerekenlerin, bebeklere yedirilmesi önerilen besinlerin ve anne sütünün ön plana çıktığı görülmektedir.
Bebeklerde bağışıklık Sistemi Nedir?
Bebeklerde bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı savaşmayı hedefleyen hücrelerin, dokuların ve moleküllerin yer aldığı sisteme verilen bir isim olarak görülmektedir. Bebeklerin bağışıklık sistemleri, yetişkinlere oranla çok daha hassas olduğundan enfeksiyonlara yakalanma risklerinin de daha fazla olduğu görülmektedir.
Bebeklerde bağışıklık sisteminin gelişmesi, doğumdan itibaren başlamaktadır. Dış dünya ile ilk kez tanışan bebeklerin, bu dünyada var olan enfeksiyonlara karşı oldukça hassas oldukları ve bu durumun önüne geçilmesi adına da anne sütüne başvurulduğu görülmektedir. Anne sütü, bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve dış dünyanın etkenlerine karşı hazır hale gelmesini sağlamaktadır.
Bebeklerin Bağışıklık Sistemleri Nasıl Güçlendirilir?
Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirme aşamasında pek çok yönteme başvurulduğu görülmektedir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Maddelerin Alınması: Bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi için öncelikli olarak bir uzmana başvurulması ve bebeğe uygun bir beslenme planı alınması gerekmektedir. Bu beslenme planı içerisinde probiyotiklerin, prebiyotiklerin, çinko, selenyum, demir, bakır gibi eser elementlerin, omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin, nükleotitlerin ve vitaminlerin yer aldığı görülebilmektedir.
- Anne Sütü Alınması: Bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesinde en çok omega 3 ve omega 6 yağ asitlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu anlamda, bu iki yağ asidi çeşidi bakımından en zengin ve en değerli besin kaynağının anne sütü olduğu görülmektedir. Bebeklerin anne sütü tüketmeleri halinde bağışıklık sistemlerinde büyük miktarlarda artışlar görülmektedir.
- Aşı Yaptırılması: Bebeklerin bağışıklık sistemleri üzerinde uzun süreli bir hafıza oluşmasını sağlayan aşılar, bağışıklık sistemlerinin gelişmesini ve bebeklerin enfeksiyonlardan çok daha az miktarlarda zararlar ile çıkmasını sağlamaktadırlar. Bu anlamda bebeklere gerekli aşıların yapılması ve bu sayede önlenebilir hastalıkların önüne geçilmesi büyük önem arz etmektedir.
Bebeklerin Bağışıklığını Güçlendiren Besinler Nelerdir?
Bebeklerin bağışıklık sistemine yararlı besinler tüketildiğinde, bağışıklık sistemlerinde ciddi miktarlarda artışlar meydana gelebilmektedir. Bebeklerin bağışıklığını arttıran besinler arasında ilk sırada anne sütü gelmektedir. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri, bağışıklıklarının ciddi oranda gelişmesini sağlamaktadır. Ek gıdaya geçen bebeklerde ise çinko bakımından zengin besinlerin tercih edilmesi önerilmektedir. Bu besinler arasında kırmızı et, fasulye, peynir, yoğurt gibi pek çok besin çeşidi bulunmaktadır. Aynı zamanda A ve C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlamaktadır. Bu anlamda içerisinde A ve C vitamini bulunduran meyve ve sebzelerin bebek beslenmesinde önemli bir yer tuttukları görülmektedir.