Cuma, Ekim 25, 2024
Ana SayfaSağlıkGöbek Fıtığı Nedir, Neden Olur?

Göbek Fıtığı Nedir, Neden Olur?

 Göbek fıtığı, daha çok bebeklerde rastlanılan bir tür hastalık olarak bilinmektedir. Göbek fıtığına neden olan durumlar arasında; prematüre doğumlar, karın kaslarının zayıf olması, göbek kordonu ile karın kasları arasında kalan kısmın tam olarak kapanmamış olması yer almaktadır. Göbek fıtıklarının giderilmesi için en çok yama tedavisi yöntemine başvurulmakta olup bu yöntem ile kısa süre içerisinde hastalığın belirtilerinin ortadan kalkması sağlanmaktadır.

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek fıtığı, kişilerin bağırsaklarının ya da yağ dokularının göbek deliklerine yakın bir bölgeden geçmesi halinde dışarıya doğru bir uzantı oluşturmaları durumudur. Hamile kadınlarda anne ve bebeği birbirine bağlayan kordonun geçtiği bölümden, yağ dokuların ya da bağırsakların geçmesi sonucunda göbek fıtığı oluşumu görülmektedir.

Göbek fıtığı hastalığı, bebeklerde çok sık rastlanılan bir durum olarak bilinmekte olup, çoğunlukla bebeklerde ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermemektedir. Bebeklerde görülen göbek fıtıkları, genellikle bebeklerin iki yaşına girmelerine kadarki süreç içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Bazı durumlarda ise nadir de olsa beş yaşına kadar sürdüğü görülebilmektedir. Bebeklerde görülen göbek fıtıklarının dördüncü ve beşinci yaşlarda da kapanmamaları durumunda bazı cerrahi müdahaleler gerçekleşebilmektedir. Yetişkinlerde görülen göbek fıtıkları ise bebeklerden farklı olarak, genellikle kendiliğinden geçme özelliği göstermemektedirler.

Göbek Fıtığı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde göbek fıtığına neden olan durumlar arasında, prematüre ya da düşük doğum ağırlığı ile gerçekleşen doğumlar ve karın kasları ile göbek kordonu arasında kalan kısmın tam olarak kapanmamış olması yer almaktadır. Yetişkinlerde ise göbek fıtığının görülme nedeni daha çok karın kaslarının normalden çok daha zayıf olması olarak bilinmektedir. Karın kaslarının zayıf olması durumu ise; karın üzerinden bir cerrahi işlem geçmişine sahip olma, fazla kilolu olma, sık ya da çoğul hamilelik geçmişine sahip olma, karın boşluğunda sıvı birikimi ile ilişkilendirilmektedir.

Göbek fıtığı belirtileri ise bebeklerde ve yetişkinlerde farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Bebeklerin ağlamaları sırasında dışarıya doğru hareket eden göbek delikleri, göbek fıtığının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Yetişkinlerde ise, göbek deliğinin etrafında fark edilebilecek derecede şişlikler oluşmaktadır.

Göbek Fıtığı Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Göbek fıtığı tedavisi sürecinde en çok yama tekniğinden yararlanılmaktadır. Yama tekniği kullanımı ile gerçekleşen göbek fıtıklarının tekrardan ortaya çıkma ihtimali %1 olarak görülmektedir. Özellikle kadınların hamilelik dönemlerinde ortaya çıktığı bilinen göbek fıtıkları, bazı cerrahi yöntemler ile birlikte çıkarılabilmektedir. Göbek fıtığı tedavilerinin yapılması, fıtığın boyutuna, hastanın durumuna ve fıtığın konumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda fıtıkların alınması sırasında gerçekleşen cerrahi yöntemlerin açık ya da kapalı ameliyatlar olarak tercih edilmeleri de fıtığın boyutuna bağlı olarak değişebilmektedir. Genellikle üç santimden daha küçük boyutta olan fıtıklar, açık ameliyatlar ile tedavi edilmektedirler. Fakat üç santimden büyük olan fıtıklarda, çoğunlukla kapalı ameliyatlar tercih edilmektedir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments